
Stig Mortensen er ansvarlig for 130 udenlandske arbejdere ved motorvejsbyggeriet nær Søften. Foto: Emil Nielsen
En række afsløringer om kritisable arbejdsforhold for migrantarbejdere har sat den danske byggebranche i massiv modvind. Men på en byggeplads lidt uden for Aarhus, er der ikke en vind, der rører sig. Her prioriterer Stig Mortensen et sundt arbejdsmiljø.
Af Emil Simonsen og Mads Kleis
En DR-dokumentar, en omfattende rapport fra Aalborg Universitet og senest en tragisk ulykke på Fyn har kastet lys på byggebranchens lyssky håndtering af udenlandsk arbejdskraft i Danmark.
Migrantarbejdere oplever oftere end deres danske kolleger, at de bliver tildelt det farlige arbejde, at blive bedt om at gemme sig for Arbejdstilsynet og at blive truet med hjemsendelse, hvis de anmelder en skade.
Faktisk anslår rapporten fra AAU, at kun en femtedel af alle arbejdsskader blandt migrantarbejdere bliver anmeldt.
Men ved motorvejsbyggeriet ved Søften, lidt uden for Aarhus, har man fokus på sikkerhed og arbejdsmiljø.
Tryghed gennem tillid
Stig Mortensen, betonformand i MT Højgaards vestlige afdeling, er ansvarlig for 130 udenlandske arbejdere, der udgør tre fjerdedele af arbejdspladsen. De udfører de samme arbejdsopgaver som deres danske kolleger.
Ofte har migrantarbejderne svært ved at gennemskue deres rettigheder grundet sprogbarrierer. Derfor har man ved MT Højgaard ansat en tolk, der skal sikre, at udlændingene, forstår Stig Mortensen, når han instruerer dem i at være ærlige om arbejdsskader:
“Hvis der er nogen, der kommer galt afsted, så vil vi have det registreret. Ellers kan man ikke gøre noget, og så kan han ikke få kompensation.”
Stig Mortensen understreger, at mandskabsplejen bunder i, at man er godt tilfredse med indsatsen, arbejderne lægger for dagen, og at man nødigt vil miste dem til en skade eller en anden arbejdsgiver.
Og det er han villig til at gå langt for. Det kom til udtryk i sommer, da en polsk arbejder var ude for en ulykke.
Følger skaden til dørs
En 21-årig polak var i gang med rundsaven, da ulykken indtraf. Han var i gang med at skære et bræt, da saven pludselig sprang op, og savtakkerne skar sig ind i venstre hånd.
Stig Mortensen blev hurtigt gjort opmærksom på hændelsen, og gik straks i gang med at forbinde den blodige hånd. Derefter kørte han og tolken den 21-årige på skadestuen, hvor han blev tilset.
For Stig Mortensen er det vigtigt ikke bare at sikre sig, at de udenlandske arbejdere forstår deres rettigheder, men også at følge skader til dørs for at sikre sig, at de får den behandling, de behøver.
Samtidig forsøger man ved MT Højgaard at være proaktive:
“Hvis de får et vrid i knæet og siger: ‘Jeg skal bare have en dag hjemme,’ så siger vi ‘Nej,’ for vi vil gerne have, at de kører til lægen og får det kigget på,” siger Stig Mortensen og understreger, at de gerne vil have skaden behandlet så hurtigt som muligt.
I videoen herunder fortæller Stig Mortensen om, hvordan de sikrer ordnede arbejdsvilkår:
En værdifuld investering
Fra det nye år bliver det lovpligtigt at kunne fremvise ID-kort på byggepladser under tilsyn.
Det er noget som Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) i en evaluering har anbefalet for at sikre ordnede arbejdsvilkår.
MT Højgaard har været forud for lovkravet og på byggepladsen, bærer alle medarbejdere allerede nu et synligt ID-kort som et signal om, at de prioriterer arbejdsmiljøet.
Seniorforsker ved NFA Pete Kines fortæller, at der er en klar fordel i at behandle sine medarbejdere ordentligt på den lange bane:
”Arbejdsmiljøet er en investering. Det kan godt betale sig i det lange løb, men ofte er det en kortsigtet gevinst, virksomheder søger her og nu.”
Han peger på internationale undersøgelser, der viser, at for hver krone man investerer i arbejdsmiljø, så får man to tilbage.
I en branche der bugner af kritisable forhold, viser projektet ved Søften, at det kan gøres anderledes. MT Højgaard og Stig Mortensen demonstrerer, hvordan et fokus på arbejdsmiljø kan være en økonomisk og menneskelig investering.